Προβληματική για τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας η απόφαση καθορισμού των μη συνεργάσιμων κρατών

Προβληματική για τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας η απόφαση καθορισμού των μη συνεργάσιμων κρατών

Αρ. Πρωτ. 12373/02.03.2011

Προς Υπουργό:

 - Οικονομικών

Έντονα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος από την απόφαση καθορισμού των μη συνεργάσιμων κρατών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η ΠΓΔΜ, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ-Κονγκ. Η απόφαση αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε την 1 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, σημαίνει αυτομάτως, ότι δεν θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων οι δαπάνες που καταβάλλονται σε επιχειρήσεις, που είναι εγκατεστημένες στις χώρες αυτές.

Η απόφαση αυτή θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στις Ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με επιχειρήσεις ή έχουν θυγατρικές στις παραπάνω χώρες, καθώς δεν θα αναγνωρίζεται πλήθος πραγματικών δαπανών από την πραγματοποίηση των μεταξύ τους συναλλαγών. Συγκεκριμένα για την ΠΓΔΜ, δεδομένου του θετικού κλίματος που υπάρχει μεταξύ των επιχειρήσεων των δυο χωρών, η απόφαση αυτή δημιουργεί εμπόδια και αντικίνητρα στην περιφερειακή ανάπτυξη και επιδεινώνει τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ζωή του τόπου. Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να διευθετήσει άμεσα το θέμα, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος μη έκπτωσης των δαπανών Ελληνικών επιχειρήσεων από συναλλαγές με επιχειρήσεις των παραπάνω χωρών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στη διευθέτηση του θέματος, έτσι ώστε να μη κινδυνεύουν οι δαπάνες των ελληνικών επιχειρήσεων από συναλλαγές με καθορισμένα ως μη συνεργάσιμα κράτη;

Απάντηση Υπουργείου